Synergeia

Centrum voor Complementaire Therapie
Synergeia heeft een klare kijk op Welzijn en Gezondheid
Het centrum richt zich op de gezondheid en het welzijn van de mens in zijn geheel: zowel fysiek, emotioneel, mentaal, psychisch, sociaal als spiritueel.
Synergeia beschikt over een divers aanbod van therapieën
Visie<br />
Waar staan we voor? Wat is onze missie?
Lees meer
Thera-<br />pie
Synergeia beschikt over een divers aanbod van therapieën.
Lees meer
Activi-<br />teiten
Onze agenda: Informatieve lessen en cursussen
Lees meer

Homotoxicologie is de wetenschap gebaseerd op de kennis van de cellulaire functies maar vooral van de ruimte daar tussen. De studie van Heine van de extracellulaire ruimte en de klinische gevolgen hiervan die door Dr. Reckeweg werden ontdekt, zijn de basis van deze regulerende geneeskunde. Elke afwijking van gezondheid gebeurt via een vast schema van 6 fasen. Deze leiden progressief naar een verdere belasting van het individu. Door studies in 1999 werd ook duidelijk hoe deze fasen in elkaar overgaan. Interne en externe toxines beïnvloeden de celfunctie en de orgaanwerking. De mogelijkheid van het lichaam om via de witte bloedcellen deze toxines te draineren, kan een wijziging in de fase geven Dit wordt nu de immunologische bijstandsreactie genoemd.

Door de mens individueel hierbij te begeleiden, kan de arts zo ondersteunen dat zowel cel, orgaan en drainage beter functioneren, waardoor hij in een betere fase terechtkomt en misschien spontaan verder naar genezing evolueert. Buiten deze 2 pijlers is de immunologische modulatie van de patiënt cruciaal. Vanuit de studie van de PNI  (psychoneuro-immunologie) weten we dat de immunologie beïnvloed wordt door onze "begrenzing".Deze begrenzing kan erg letterlijk geïnterpreteerd worden in de verschillende embryonale lagen:

A. Ectoderm: het zenuwstelsel, de huid en de botten
Onze buitengrens beschermt ons en het zenuwstelsel vormt zich een beeld van ons kunnen en onze beperkingen. Het ik en de ander, het geven en nemen, het "ik-sta-voor-iets".Het zenuwstelsel stuurt ook onze hormonen en probeert zo deze zelfrealisatie te bereiken. Elk trauma (fysisch, psychisch, emotioneel of levensbeschouwelijk) verlegt de grens, blokkeert de ontplooiing of laat ons onszelf "verliezen". Dit kan zich vertalen in lokale huid- of zenuwletsels (eczeem of zona enz..) maar kan ook progressief via immuno-hormonale weg het volledige lichaam blokkeren (CVS, MS, fibromyalgie).
Als behandeling is het voelen cruciaal (haptonomieQi massage, het prikkelen van sensaties enz..) maar ook het centraal herprogrammeren en plaatsen van de trauma's (reiki, EMDR enz...)

B. Endoderm: de organen
Onze binnengrens: de darm die onze voeding opneemt en verder verwerkt met lever, pancreas en nieren. Maar tevens dient grens te zijn voor toxines en infecties. In onze moderne maatschappij is onze voeding ver geëvolueerd van de basisvoeding van onze grootouders en is soms nog amper als voeding te herkennen. Dit kan voor ons lichaam een belangrijke stress-factor geven en bron van "niet-herkenning" wnt dan weer die gevreesde immuno-hormonale storing kan geven. Hier is een goede medische diagnostiek en voedingsadvies  soms noodzakelijk. Voedingsallergie komt steeds meer voor. Tevens grenzen onze longen ons ook af. Ze nemen onze zo levensnoodzakelijke zuurstof op, regelen onze zuurbalans en vormen een barrière tegen infectie. Maar ze worden belast met milieuverontreiniging en positieve of negatieve "adembenemende" momenten die zó snel plaatselijk (hyperventilatie, astma, COPD enz..) of algemeen klachten geeft.

C. Mesoderm: de spieren
Zij vormen ons middel om onze grenzen te verdedigen maar ook om ze te delen met anderen. Onze spieren geven ons een "houding" belangrijk voor ons zelfbeeld maar ook voor wie we zijn voor de ander. Ze plaatsen onze botten "gegrond" of "labiel".Ze verplaatsen ons dichter of verder. Ze beslissen over onze kracht en door oefening en bewustzijn hiervan verhogen ze onze immuno-modulaire mogelijkheid. Het zich goed voelen in zijn vel heeft erg veel met goede spierconditie te maken. Vandaar dat homotoxicologie en PNI de samenwerking met verschillende disciplines zo belangrijk vindt. Homotoxicologie probeert de verschillende blokkades weg te nemen: mentaal, fysisch organisch maar ook houding en spiermogelijkheden. Alle therapeuten die deze blokkades kunnen beïnvloeden, werken synergisch naar het optimaal herfunctioneren van de patiënt. Er ontstaat bij de patiënt tevens een synergische versterking van de lichamelijke en psychische functie zodat hij zijn plaats terug inneemt.

Informatie over de therapeut: Pieter Lanoye

Om u beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Bij het gebruik van deze website, alsook bij het wegklikken van deze melding gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies. Meer informatie vindt u in onze privacy policy.